Субота, 20.04.2024, 02:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2018 » Січень » 11 » З новин законодавства про охорону праці
13:13
З новин законодавства про охорону праці

      Парламентський Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив законопроект про організацію безпеки на виробництві за європейським зразком. Які вимоги до охорони праці в ньому передбачені та до чого варто готуватися роботодавцям у разі його прийняття? Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону праці» (щодо імплементації Директиви 2009/104/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16 вересня 2009 року) зареєстрований у Верховній Раді 2 червня 2017 року під номером № 6537 (далі – Законопроект № 6537). 12 грудня парламентський Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував Верховній Раді України підтримати його.

     Законопроект № 6537 спрямований на впровадження заходів щодо: покращення рівня охорони праці; запобігання нещасним випадкам і травматизму, що виникають на виробництві під час використання обладнання; удосконалення інформаційного забезпечення органів державної влади та населення з питань охорони праці.

     Якщо закон на базі Законопроекту № 6537 ухвалять, роботодавці будуть зобов’язані покращити інформування працівників, зокрема, за необхідності мають надавати їм письмові інструкції з охорони праці щодо робочого обладнання, яке використовується. Вони, серед іншого, повинні містити відомості про: умови використання робочого обладнання; передбачувані нештатні ситуації; висновки, які можна зробити на основі досвіду використання робочого обладнання тощо. Роботодавці також мають інформувати працівників про небезпеку, яку може становити робоче обладнання, розташоване в їхній безпосередній робочій зоні або на майданчику, навіть якщо вони не користуються ним.

     Багато вимог, передбачених Законопроектом № 6537, стосується оцінки технічного стану робочого обладнання та устаткування. Зокрема, роботодавці повинні будуть  забезпечити: проведення первинного технічного огляду робочого обладнання після монтажу і перед першим введенням в експлуатацію, якщо безпека його використання залежить від умов монтажу; проведення позачергових технічних оглядів робочого обладнання щоразу, коли трапляються виняткові обставини, які можуть поставити під загрозу його безпеку – такі, як робота з модернізації, аварії, природні явища та тривалі періоди простою; охоплення робочого обладнання періодичними технічними оглядами для своєчасного виявлення та усунення його зносу, який може призвести до небезпечних ситуацій, у строки, що встановлені нормативно-правовими актами та експлуатаційними документами виробника; надання відомостей про результати оцінки технічного стану машин, механізмів та обладнання підвищеної небезпеки центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці. Детальніше про всі заплановані зміни можна дізнатися з документа. СКАЧАТИ ЗАКОНОПРОЕКТ

Скасовано перелік важких та шкідливих робіт, на яких заборонялося працевлаштовувати жінок

МОЗ визнало таким, що втратив чинність, свій наказ «Про затвердження Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок» від 29.12.1993 р. № 256 (далі — Наказ № 256).

Рішення затверджено наказом МОЗ від 13.10.2017 р. № 1254, який набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім глави 3 розділу I Переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затвердженого Наказом № 256,  яка втрачає чинність із дати, коли Україною буде завершено процедуру денонсації Конвенції про використання праці жінок на підземних роботах у шахтах будь-якого роду № 45.

Мінсоцполітики затвердило форми документів, які складають при здійсненні заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.   ПЕРЕГЛЯНУТИ

Джерело: https://www.sop.com.ua/article/588-ohorona-prats-po-novomu-yakih-zmn-varto-chekati-robotodavtsyam

Переглядів: 2304 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz