Субота, 04.05.2024, 16:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2013 » Листопад » 26 » "І був великий голод на землі…"
13:01
"І був великий голод на землі…"

     Героїчна , і водночас, трагічна історія українського народу. Давні джерела зберегли гіркі свідчення про голодні лихоліття,що не один раз спустошували цілі села, міста та родини. Вони були спричинені як правило, стихійними явищами: посухою, весняною повінню, нашестям сарани, різними епідеміями.

     Так, мабуть,  найжахливішою подією в історії людської цивілізації постає штучний голод 1932-1933 рр. в Україні. За підрахунками дослідників, щодня помирали голодною смертю 2 тис. осіб. Середня тривалість життя українців у 1933 р. чоловіків становила 7,3 р., а жінок - 10,9 р.

     Хоча трагедія голодомору нашого села безпосередньо не торкнулася, яке тоді входило до складу Польщі, та старожили пам’ятають жахливі розповіді жителів сусідніх сіл, родичів , які жили в «колгоспній Україні». Пам'ять жива у свідченнях і спогадах тих хто вижив, документальних фільмах. Пам’яті мільйонів синів і дочок України, чиє життя забрала жорстока репресивна машина, у НВК «Білашівська ЗОШ І-ІІІст.-дитячий садок було проведено ряд заходів.



     Упродовж тижня проходила шкільна акція «Засвіти свічу», у бібліотеці діяла книжкова виставка « І був великий голод на землі». Учні 11 класу разом з учителем історії Тарадайкою Т.Р. підготували вечір-реквієм «Не згасне пам’яті свіча». Словами щирої молитви згадали усіх, хто помер чи постраждав у роки лихоліття. У руках кожного горіла запалена свічка, як знак пам’яті про зморених голодом і символ тепла, яке має зігріти наші душі,щоб не зачерствіли від байдужості і безпам’ятства.


 
     Холодні статистичні дані, тривожні слова перестороги, скорботна хвилина мовчання, - усе це ще раз нагадало присутнім: пам'ять серця -  жива, і живиться вона не лише нашими радощами і здобутками, перемогами, а й нашими болями і тривогами, втратами.

     В рамках загальношкільних заходів на відзначення 80-х роковин Голодомору 1932-1933рр.  класні керівники провели виховні години «Свідчу й звинувачую», старшокласники обговорили книгу В. Барки «Жовтий князь». Заходи проводилися під гаслом «Пам'ять серця жива». Адже сьогодні, 80 років тому, варто знати і усвідомити: голод – не тільки мученицька смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, традицій. Задля прийдешніх поколінь пам'ять кожного з нас має спокутувати традицію минулого.

     Вічна пам'ять замореним голодом!


Заступник директора з виховної роботи
НВК «Білашівська ЗОШ І-ІІІст.-д/с»
Ковальчук Р.М.

Методист РМК
С.Р. Ягодка
Переглядів: 639 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz