Четвер, 25.04.2024, 07:46
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2013 » Вересень » 23 » Нехай не згине слава партизанська
08:09
Нехай не згине слава партизанська
Ми не діти війни,
Лихоліття страшного не знаєм,
Із книжок про війну, про бої читаєм.
Ми не діти війни,
Ми дітьми її пітьми не були
Ми у мирі, у щасті, у тиші росли,
Але пам’ять про те, що творила
Кривава війна,
В наших душах оживе.

     22 вересня, у День партизанської слави, з почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги і любові ветеранам антифашистського опору.

     Відзначення цього свята не тільки на державному, а й місцевому рівнях є свідченням того, що кроваві роки наших героїчних предків не згасли в нашій пам’яті. Велику Вітчизняну війну  називають всенародною . Безумовно, підтвердженням такого визнання є широкий розмах партизанського руху та героїзм патріотів –підпільників, які зробили неоціненний внесок до перемоги над фашистами.

     Напередодні  відзначення  Дня партизанської слави в НВК «Оженинська ЗОШ І –ІІІст №2 –ДНЗ» пройшли дні вшанування. Зокрема, шкільний бібліотекар  Зігаленко Г. М.організувала виставку учнівських літературних доробок на військову тематику, педагог –організатор Мартинчук В. В. провів конкурс повстанської пісні.

     Для учнів старших класів проведено ексурсії у шкільному музеї історії села та школи, де керівник гуртка «Пам’ять» Журик С. Ф. розповіла про славне та героїчне минуле Оженина часів Великої Вітчизняної війни.


 
     З історичних джерел відомо, що свавілля окупантів викликало впертий опір жителів Оженина. Вони йшли у партизани, допомагаючи народним месникам. Недалеко від сіл Теремне та Оженин громили гітлерівців загони з’єднання Героя Радянського Союзу А. В. Одухи. В самому селі діяла підпільна група, яка виникла на початку 1942 рокуі ввійшла до складу Острозької підпільної організації. Наприкінці року група уже налічувала близько 40 чоловік. Очолював її заступник голови Острозького підпільного комітету. К. М. Дмитрук.

     В липні 1943 року К. М. Дмитрук разом з В. Т. Бозюном , робітником пункту заготзерна М. Шведом зібрали розвідувальні дані про розташування вогневих точок на залізничній колії, тому спроба диверсії ворогів була невдала.

     Життя проходить, але з пам’яті нащадків ніколи не стерти кроваві роки війни, славне партизанське минуле. Батьківщину потрібно любити не за те, що вона велика, а за те, що вона своя.


Заступник директора з виховної роботи
НВК «Оженинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 – ДНЗ»
Гузь Л.М.

Методист відділу освіти
райдержадміністрації
Ягодка С.Р.

Переглядів: 761 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz