Середа, 01.05.2024, 05:55
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2013 » Березень » 1 » Праця, яка подобається, перестає бути працею
08:52
Праця, яка подобається, перестає бути працею
Кажуть , що вибір професії-
це друге  народження людини.
Від того , наскільки правильно ви оберете свій життєвий шлях,
залежить, яке місце у суспільстві ви будете мати.

     «Ким ти хочеш бути, коли виростеш?», – Мабуть, це питання входить до п’ятірки найпопулярніших питань, які дорослі люблять задавати  дітям. Але  подолавши десять років шкільного життя, невблаганно насувається випускний бал, а сакраментальне «Ким бути?» Все сильніше тривожить душу і розум  дитини, і його батьків. Ось тоді і виникає питання, як вибрати професію для себе і так, щоб ще не помилитися з вибором.

     Що потрібно врахувати при виборі професії?

     Загальноосвітня  школа готує старшокласників до вибору професії. У цій підготовці важливо все: система загальноосвітніх знань, трудове навчання, моральне, естетичне й фізичне виховання учнів. Проте вибір професії потребує спеціальної  системи  заходів, спрямованих на підготовку учнів старшого шкільного віку саме до професійного самовизначення:
          1) загальне позитивне ставлення до праці на користь суспільства, працьовитість, усвідомлення того, що праця є обов'язком кожної людини;
          2) знання певних професій, їх змісту, вимог, перспектив їх розвитку, шляхів здобуття професійної кваліфікації;
          3) наявність певних професійних інтересів;
          4) правильна самооцінка, знання своїх здібностей.

     Учні старших класів потребують розширення, поглиблення та систематизації знань про професії, отриманих в процесі навчальної діяльності. У Плосківській школі протягом навчального року заплановано та проведено:
          - В 11 класі уроки профорієнтації вчителем технологій  Шишлик О.А  на теми : «Основи професійного самовизначення», «Сім кроків до зваженого рішення», «Портфоліо  в професійній діяльності людини».  Саме  на цих уроках учні ознайомились з основними функціями професійної діяльності, видами діяльності людини, розширили уявлення про обрану професію, шляхами кар’єрного зростання.
          - Батьківські збори з батьками учнів 11 класу , класним керівником Мощанецькою Л.М. «Школа і сім'я – грані співробітництва», дали змогу розкрити суть правильного вибору професії та її призначення для держави і особистості, саме головну роль батьків у підготовці дітей до правильного вибору професії  їх дітей.
          - Виховна година у 10 класі «У світі професій» - класним керівником Ткачук С.Г.,  метою заходу було сформувати    й   розвивати  в учнів позитивну «Я-концепцію», і здатність до реальної  оцінки своїх  можливостей, самооцінки, до оцінки інших;  допомогти  учням  усвідомити свої здібності, прагнути досягти своєї мети, визначити своє місце в суспільстві, проектувати своє майбутнє; допомагати учням зорієнтуватися в обсязі інформації, підготувати учнів до свідомого вибору професії.



     Епіграфами виховної години  стали слова:

Якщо ви вдало оберете роботу
і вкладете в неї всю свою душу, то
щастя саме віднайде вас.

К. Ушинський
Праця, яка подобається,
перестає бути працею.

В. Шекспір


     Наставники  здійснювали  уміле й тактичне керівництво ходом  диспутів та уроків , направляли думки учнів так, щоб вони самі підійшли до правильного висновку. Оскільки  у старшокласників часто спостерігалися  коливання у виборі професії, пов’язані з недооцінкою себе, невпевненістю в правильності вибору.
Протягом навчального року у школі діє тематична книжкова виставка «Вибір професій», яку підготувала бібліотекар Крутій О.І.  Виставка  допомагає  зробити правильний вибір професії, поділена на типи професій , що дає змогу дітям краще зорієнтуватися  у світі професій .



     У школі працює профорієнтаційний термінал – молодіжний інтернет - портал,  доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої.  За своєю сутністю термінал  є формою  та інструментом здійснення  професійної орієнтації. Він ознайомлює зі змістом професій, вимогами до працівника. Його структура складається з блоків : «Абетка професій», «Служба зайнятості для тебе», «Де отримати професію», «Де працювати», «Пізнай себе», «Це цікаво». Для  батьків передбачена сторінка , яка містить поради  щодо правильного вибору професії дитиною. Учителі знайомляться з методичними рекомендаціями щодо організації профорієнтаційної роботи.
 
     До  вибору майбутньої професії треба підійти дуже серйозно.  Обирати професію потрібно свідомо, з урахуванням своїх можливостей та суспільних інтересів. Зробити вірний вибір означає знайти професію , яка подобається, відповідає здібностям, знанням, стану здоров'я та має попит на ринку праці і буде актуальною в майбутньому.  Варто уявити тільки, що на роботі  людина проводить 2/3 свого свідомого життя.

Плосківська ЗОШ І-ІІІ ст.
ЗДВР Марчук Т.М.



Переглядів: 1223 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz