Понеділок, 06.05.2024, 10:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2012 » Грудень » 11 » Права людини – найвища цінність
10:29
Права людини – найвища цінність

Права людини – найвища цінність

Сьогодні в нашій країні неможливо побудувати правову, справді демократичну державу, без знання прав, свобод та обов’язків громадян України.

Історія показує, до яких трагедій може призвести зневажання та нехтування правами людини. І якщо загальнолюдським і свідомим прагненням стане бажання створити суспільство, де люди будуть вільні від страху та злиднів, матимуть свободу слова та переконань, то одним із шляхів реалізації цих прагнень буде правова свідомість і правова культура кожної окремої людини.

У 1945 році на розгляд Генеральної Асамблеї ООН було представлено текст Загальної Декларації прав людини. Обговорення документа тривало два місяці (відбулося майже 100 засідань, на яких близько 1200 разів голосували щодо різних поправок). Боротьба була виснажлива, але, врешті-решт, текст було узгоджено.

10 грудня 1948 року Загальну Декларацію прав людини було схвалено (жодна держава не проголосувала проти, проте кілька утрималось). Від 1950 року цей день урочисто відзначається в усіх демократичних країнах як День прав людини.

Створення Загальної Декларації прав людини пов’язане з життям і працею видатного французького юриста Рене Самюеля Кассена, який обіймав посаду голови Комісії ООН з прав людини, продовжував роботу щодо запровадження Декларації у життя, брав участь у підготовці Міжнародного пакету про громадянські та політичні права і Міжнародного пакету про економічні, соціальні та культурні права (1966р.). У 1965 -1968 р.р. він очолив Європейський Суд з прав людини.

У 1968 році на відзначення двадцятиріччя Загальної Декларації Рене Кассен - головний її творець - був нагороджений Нобелівською премією миру.

Кассен був людиною тверезою, навіть дещо скептичною, і вважав, що лише зміни в умовах життя людини, зокрема в правових, призведуть до того, що людина змінюватиметься на краще.

З нагоди проголошення Загальної Декларації прав людини в НВК «Мощаницька ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок» було проведено Всеукраїнський тиждень права.


В рамках тижня відбулися цікаві заходи:

  • Всеукраїнський урок «Права людини» (2 -11кл.);
  • година громадянськості «Мої права та обов’язки» (3 кл.); правова абетка «Мої права» (4 кл.); тематичні уроки «Ти - людина, отже маєш права» (5- 8); брейн-ринг «Знай і поважай права» (9кл.); виховна година з елементами тренінгу «Знаємо свої права – виконуємо свої обов’язки» (10 – 11кл.);
  • рольова гра «Подорож алеєю прав дитини» (5 – 8 кл.);
  • у шкільній бібліотеці оформлено тематичну книжкову виставку на правову тематику;
  • конкурс на кращий твір «Мої права»;
  • правовий ринг «У країні Феміди»;
  • відбулося засідання правничого клубу «Закон і ми», на якому учні обговорили основні положення Загальної Декларації прав людини, а також стали учасниками цікавих заходів: заняття з елементами тренінгу «Знання прав не звільняє від обов’язків», панорамного дослідження «Запобігання торгівлі людьми».

Та найцікавішим заходом, на думку учнів, була рольова гра «Подорож алеєю прав дитини».


У грі брали участь учні 5 – 8 класів. У напруженій атмосфері діти змагалися за звання кращого знавця прав людини. Гра складалася з геймів: «Чи віриш ти?», «Чи можеш назвати?», «Хто швидше?», «Куди звернутися, якщо порушені твої права?», «Однодумці», «В гостях у казки» тощо.

Найерудованішими правознавцями виявилися:

  • 5 клас – Керпек В., Самчук М., Ніколів Б., Кухарчук М.;
  • 6 клас - Давидюк Ю., Уштик Ю., Пташнюк Б., Мацюк Д., Тишкун М;
  • 7 клас – Антропов В., Калабська К., Свістак К., Грабоус А., Тишкун О.;
  • 8 клас – Бізюк В., Калабський В., Варенюк О.

 Для учнів 10 – 11 класів був проведений правовий ринг «У країні Феміди», який складався з турів: «Розминка», «Логічні ланцюжки», «Юридична консультація», «Торги», «Юридичні анаграми», «Конкурс капітанів», «Хто і звідки», «Гонка за лідером».


Перемогла команда 11 класу ( капітан команди Грабоус Орест).

У ході гри виявилося, що найкраще обізнані з правами людини учні: Чайка О., Грабоус О., Самчук І., Калабська Г., Тишкун В.


Заходи, проведені в рамках тижня, сприятимуть розумінню цінності своєї особистості, виховуватимуть налаштованість на успіх через формування активної життєвої позиції 

Переглядів: 1505 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz