Субота, 04.05.2024, 18:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2013 » Листопад » 15 » Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги
09:07
Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги

     Першу згадку слова "хоспіс" (притулок, захисток) у близькому до сучасного значення можна знайти ще у письмових свідоцтвах Середньовіччя. Серед прочан, що йшли в Святі Землі, було багато людей, які сподівалися, що Всевишній позбавить їх від тяжкої хвороби. Дорогою вони зупинялися у монастирях для того, щоб перепочити. Приміщення, які надавалися таким людям, називалися хоспісами.                                                                            

     Француженка Жиан Гарн’є наддала цьому слову сучасного значення. У 1842 році вона заснувала у Франціі (Ліон) перший заклад для безнадійно хворих на  рак.   З того часу створено чимало хоспісів по всьому світу. Будь-яка хвора людина потребує  особливої, підвищеної  турботи та уваги. Тому й набуває великого значення роль рідних і близьких хворого, громадських організацій. Актуальність проблеми розвитку ПХД зумовлена значною кількістю потребуючих, гуманітарним та соціальним значенням полегшення фізичних, морально-психологічних страждань паліативних хворих та їхніх родин. У зв’язку з цим у Грем’яцькій ЗОШ відбулося засідання круглого столу волонтерських загонів: «Золоті діти», «Рука допомоги», «Іскра», «Тут і тепер» та ін.  Було запрошено психолога, яка провела бесіду "Заповіді паліативної допомоги".
 


     Бібліотекар організувала книжкову виставку "Права людини в сфері охорони здоров’я". У 10 класі пройшла виховна година "Принципи паліативної та хоспісної допомоги". Виставка малюнків "Врятуй життя людині». Учні зробили висновок, що ключові слова ПХД -- волонтерство та гуманність.

Методист РМК
С.Р. Ягодка

Переглядів: 523 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz