П`ятниця, 26.04.2024, 16:24
Вітаю Вас Гість | RSS

Block title
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Мапа

Головна » 2013 » Лютий » 12 » Замітка в районну газету “Життя і слово” від 2 лютого 2013 року № 9-10
17:12
Замітка в районну газету “Життя і слово” від 2 лютого 2013 року № 9-10

Працюємо на допомогу вчителям і користь учням

Багато століть український народ виборював свободу, незалежність та державність. Історія залишила нам у спадок знакові події цієї боротьби, які підкреслюють волелюбність українського народу, його прагнення до незалежності. Однією з таких подій, яка є прикладом незламного духу нашого народу, є день проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року, який офіційно визнано Днем Соборності та Свободи України. Це стало єднанням східних та західних українських земель, народженням єдиної незалежної соборної держави. Поняття соборності України полягає не тільки в незалежності, територіальній цілісності та неподільності її території, а й в єдності духу, ідеї та прагнень українського народу.

З нагоди цього свята на теренах нашого краю пройшли масові заходи, присвячені подіям  94 – річної давності. Зокрема, в бібліотеці методичного кабінету відділу освіти Острозької РДА  було створено виставку літератури  на паперових носіях, презентовано нові програмні засоби на електронних носіях (виховні години та заходи) на допомогу методистам, класним керівникам, вчителям, вихователям. Відбулась низка цікавих заходів, присвячкених об’єднанню українських земель у єдину державу у навчальних закладах району. 


 Серед них можна виділити тематичні  уроки історії «Україна у боротьбі за збереження державної незалежності» (НВК «Грозівська ЗОШ І-ІІ ст. – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)»), «Злука Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки – як перший довгожданий провісник соборності великої держави» (НВК «Білашівська ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок»), «22 січня – День Соборності та Свободи України» (НВК «Мощаницька ЗОШ І-ІІІ  ст. – дитячий садок»), «Пам’ятаємо День злуки 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві» (НВК «Тесівська ЗОШ  І-ІІ ст. – дитячий садок»). Проведені конкурси вишиванок та поетичних творів учнів «Україно, моя люба!» на базі НВК «Оженинська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 – ДНЗ», відкрита виховна                       година «Соборність  України  сьогодні» (НВК « Оженинська ЗОШ І-ІІІ ст. (ліцей) – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)»), виставка у шкільній бібліотеці Розвазької ЗОШ І-ІІІ ст. «Співаймо  славу  тій  події  і  тепер!», позакласний виховний захід «Україно моя суверенна!» (НВК «Сіянцівська ЗОШ І-ІІІ ст. – дитячий садок»), інформаційна лінійка «Дню соборності присвячується» (НВК «Кутянківська ЗОШ  І-ІІІ ст. – дитячий садок»). З великим успіхом пройшли виховні бесіди у 1-4х класах на тему «Схід і Захід міцно обнялись», що були поєднані з виставкою малюнків про Україну (Курганівська ЗОШ І-ІІ ст., НВК «Новомалинська ЗОШ І-ІІ ст. – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)»).

Основною метою педагогів було дати зрозуміти школярам, що саме вони є майбутніми будівниками економіки держави, і від іхньої праці та свідомості залежить благоустрій країни. Ідея соборності, як всезагального об’єднання, особливо актуальна в наш напружений і нелегкий час. Велику увагу слід звернути на загальнолюдські цінності. Соборність веде до єднання людей, гармонії індивідуальних і загальних стремлінь, відповідальності особи перед суспільством і суспільства перед особою. Недаремно наприкінці кожного заходу ведучі давали учням настанову: «Будуйте «собори» в душах своїх – тільки тоді ми будемо мати соборну Україну».

Варто зазначити, що робота районного методичного кабінету є фундаментом, на якому будується і через який вирішується головне його завдання – здійснення навчально-виховного процесу в загальноосвітніх закладах району. Для здійснення цих завдань бібліотека методичного кабінету відділу освіти проводить роботу за декількома напрямками, серед яких формування бібліотечного фонду, надання інформаційної допомоги у методах підготовки та проведенні нетрадиційних уроків, диференційованому підході у навчанні й вихованні вчителям та вихователям, забезпечення підручниками із загальноосвітніх предметів, спеціальних та профільних дисциплін, задоволення потреб у художній, довідковій, науково-популярній літературі, ознайомлення та розвиток навичок користування різноманітними джерелами інформації, органiзацiя книжкових виставок, новинок методичної літератури, виставок до пам’ятних дат, що сприяють удосконаленню навчально-виховного процесу. Систематично ведеться робота з довідково-бібліографічним апаратом, поповнюється алфавітний каталог, тематична картотека підручників та методичної літератури, медіатека.  Ведеться облік реєстраційної картотеки періодичних видань, збір матеріалів з питань освіти в місцевій і періодичній пресі, систематично проводиться робота з покращення складу універсального фонду бібліотеки, його поповнення та зберігання.

Тому, користуючись нагодою, запрошуємо вчителів Острожчини звертатися до нашої бібліотеки за необхідною методичною літературою та іншою інформацією, що стане внагоді під час підготовки до проведення виховних годин та позакласних заходів. Щиро сподіваємось на співпрацю та нагадуємо, що на даний час  відбувається  проведення наступних виставок: «До Міжнародного дня пам’яті Голокосту» та «Дня пам’яті героїв Крут. 95 років тому відбувся Бій під Крутами (1918)».


Оксана ЖУРИК, бібліотекар методичного кабінету  відділу освіти Острозької РДА

Переглядів: 2050 |
!!! ВАЖЛИВО !!!
















Copyright Yagodka © 2024

За повного чи часткового використання текстів та зображень чи за будь-якого іншого поширення інформації з сайту, гіперпосилання на сайт «Управління освіти, молоді та спорту Острозької райдержадмініністрації» – ostrog.at.ua – є обов'язковим.


Створити безкоштовний сайт на uCoz